zaterdag 16 mei 2015

Rouletabille - Het mysterie van de gele kamer



Journalist Joseph Rouletabille hoort over een vreemde aanslag op een jonge dame waarbij de dader spoorloos is verdwenen. Als hij hoort dat Frédéric Larsan, de beroemde detective, zich met de zaak bemoeid doet hij zich voor als zijn assistent. Zo weet hij zich toegang te verschaffen tot de plaats van het misdrijf. Het vreemde aan de aanslag is dat het hele voorval zich heeft plaats gevonden in een afgesloten kamer. De dader lijkt in rook opgegaan. Wel heeft het slachtoffer hem in de hand geschoten.

Het oorspronkelijke verhaal is geschreven door Gaston Leroux. Het was zijn eerste novelle. Hij schreef deze in 1908. Dit verhaal gaat de geschiedenis in als een van de eerste locked-room puzzles. Leroux was in zijn tijd een net zo groot schrijver als Edgar Allen Poe of Arthur Conan Doyle. Hij is beter bekend van ‚het spook van de opera’.

Het scenario voor de strip is geschreven door André Duchâteau. Hij heeft het verhaal goed weten te vertalen naar stripvorm. Het verhaal blijft spannend tot het eind. Het is een ‚who done it’, maar Rouletabille weet altijd meer dan de lezer. Duchâteau is een zeer ervaren schrijver. Hij heeft o.a. ook Chick Bill- en Rik Ringersstrips geschreven.

De tekeningen zijn van Bernard Swysen. Hij heeft het vakkundig en goed getekend. Ook de inkleuring is prima.

Het enige minpunt is dat de illustraties vaak wat aan de kleine kant zijn. Misschien had het beter geweest als het verhaal in plaats van 48 pagina’s 64 pagina’s had beslagen.

---

Tags en links:
Detective
Rouletabille - Het mysterie van de gele kamer recensie
Rouletabille - Het parfum van de dame in het zwart recensie
Rouletabille - De bruid van de zon recensie
Rouletabille - De schat van het spook van de opera recensie
Rouletabille - Het dubbele leven van Theophraste Longuet recensie 
Rouletabille - De Moordmachine recensie 
Joseph RouletabilleGaston Leroux
Collectie Detectivestrips
Swysen, Bernard
Duchâteau, André (André-Paul Duchâteau, M. Vasseur, Miche...)
Leroux, Gaston
Lefrancq 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten