dinsdag 7 juli 2015

Mr. Wens - De vijand zonder gezicht

 

Jund is een ter dood veroordeelde gevangene. Hij wordt voor de keus gesteld; of de elektrische stoel of zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Hij kiest voor het laatste. Samen met agent Ramshaw en dokter Arthus vertrekken ze naar Europa. Daar staat een gruwelijk experiment op hem te wachten. Dr. Arthus heeft Vorobeïtchik Wenceslas, een detective, ingeschakeld om alles in goede banen te leiden. Wenceslas wordt het liefst mr. Wens genoemd. Wanneer dokter Arthus tijdens de operatie vermoord wordt heeft Wens wat uit te zoeken.

Dit is een strip naar een verhaal van Stanislas-André Steeman. Hij was een Belgische Franstalige schrijver en illustrator. Op zijn zestiende publiceerde hij al verhalen die in de krant verschenen. In 1927 bracht hij zijn eerste roman uit. In 1931 kreeg hij de Prix du Roman d’Aventures voor ‚Six hommes morts’. Één van zijn bekendste werken, L’assassin habite au 21 uit 1939, werd in 1942 verfilmd door Henri-Georges Clouzot. Steeman werd in 1995 verkozen tot een van de Cents Wallons du Siècle (honderd Walen van de eeuw) door het Institur Jules Destrée. Zijn zoon was de humorist Stéphane Steeman.

Dit verhaal is omgevormd tot een strip door André-Paul Duchâteau. Hij is misschien beter bekend van zijn Rik Ringers strips. Een andere stripserie waaraan hij heeft meegewerkt is Chick Bill. Hij won in 1974 de Grand Prix de Littérature Policière, in 2003 won hij de Prix Saint-Michel voor het beste verhaal en in 2010 won hij de Grand Prix Saint-Michel.

De tekeningen zijn van Xavier Musquera. Hij heeft ook veel getekend en geschreven voor de Sombrero zwarte reeks reeks.

Ik heb het originele verhaal van Steeman nooit gelezen, maar met deze strip heb ik me wel vermaakt. Het is spannend geschreven. De tekeningen zijn ook goed, het is realistisch getekend.

Het is wel een album wat ik kan aanraden.

---

Tags en links
Detective
De vijand zonder gezicht recensie
De moordenaar woont op nr. 21 recensie
Zes dode mannen recensie 
Kaarsen voor de duivel recensie 
Stanislas-André Steeman wikipedia
Xavier Musquera wikipedia
André-Paul Duchâteau wikipedia
Mr Wens
Collectie Detectivestrips
Musquera, Xavier (Chris, Aubert, Klossowski)
Duchâteau, André (André-Paul Duchâteau, M. Vasseur, Miche...)
Steeman, Stanislas-André 
Lefrancq

Geen opmerkingen:

Een reactie posten